Sezóna je už za dveřma, vícero z nás má za sebou dokonce i první jarní pojezd, přesto je tady ale stále dost času k vymejšlení blbostí, který může nadšenec mnohdy jen ze své radosti a nikoli praktičnosti navěsit na svůj velocipéd. Takže, než se pěkně usadíme s kafíčkem a začneme číst, jakou další kravinou se to zas pokusíme zohyzdit tu svoji jednostopou nádheru, je potřeba zdůraznit, že tentokrát půjde o tuzing více než praktickej, než jako obvykle estetickej.

Stompgrip asi nemá cenu představovat. Jedná se o americkou značku, která už někdy v době kamenný (kolem r. 1994) započala vyrábět antiskluzový podložky pro snowboardy. Protože však neklouzání bylo žádoucí i v jiných odvětvích, nakonec se dostalo i na motorky. My se dneska budeme bavit konkrétně o antiskluzech na boky nádrže u mašin.

Nalejeme si čistýho vína. Já teda nikdy neměl problém s klouzavou nádrží, ani v provozu, ani na okruhu. Na mašině obvykle strachy propotím i tu centimetrovou vrstvu hovězí kůže, což má za následek kvalitní přisátí nejen k nádrži, ale téměř ke všemu, čeho se na bajku za jízdy dotýkám.. Ovšem kolem mne je hodně reptavejch kamarádů, kteří takový štěstí nemají a pořád brečí, že se pod těch 2.50 v Brně nemůžou dostat, páč jim to přece strašně klouže a tak dále, že ano 😀

No, a nejen pro ty je tady řešení v podobě protiskluzů. Výrobců je vícero, ale pokud se chce člověk držet osvědčený kvality, musí sáhnout po STOMPGRIPech. Tyhle polepy na bandu mají dva účely – 1) jezdec má jistější grip a líp se mu brzdí / akceleruje / zatáčí, 2) polep chrání nádrž od kosmetickýho poškození – on takovej kamínek, když se dostane mezi stehno a nádrž, dokáže zařídit dost neslušivej make-up na laku, a to fakt nechceš – kor když máš novej bajk, žeano 😉 😀

Tááákže – vybrali jsme si design (na výběr je buď tvar „vulcano“, nebo „icon“, rozdíl je v povrchu), máme nakoupeno, a co teď? Natürlich, jdeme lepit. A protože jsem si tím peklem nedávno prošel osobně, dovolím si pár tipů, aby výsledek i u vás vypadal rozumně a ne jako přehlídka nějaký bublinkový folie..

Vybereme si slunný a teplý den. Nebo aspoň teplý den. Nebo teplou garáž. Nebo teplýho kamaráda a studenou garáž (když není přímotop). Jinými slovy – za tepla se prostě dělá líp 😉 😀

Propriety postačí následující: odmašťovadlo (bremzen rainiger, čistič řetězu, nebo aspoň jar s vodou), čistej hadr (pokud použité trenky, tak doporučuji vyprané), fén nebo horkovzdušnou pistoli, lepící pásku pokud to chcete mít dokonalý, a kafíčko.

První si nanečisto vyzkoušejte, na jakou pozici chcete podložku umístit. Až najdete to nejlepší místo, který samozřejmě předem řádně odmastíte, zafixujte lepící páskou Stompgrip na bandě. Já se na pásku vysral a udělal to odhadem a kupodivu to vyšlo, ale pokud trpíte OCD (obsed. komp. poruchou), tak lepenka je nezbytná, jinak vás to po zbytek života bude štvát. Před aplikací fénem nebo horkovzduškou nezapomeňte nahřát nádrž, na kterou budete lepit jako první, pak nahřejte z obou stran i Stompgrip.

Začněte tím, že odlepíte 2 až 3 cm spodní lepenky, přeložíte si jí tak, aby se vám odhalila lepící část a začnete přilepovat. Nespěchejte, pečlivě promačkávejte jednotlivý výstupky tak, abyste maximálně eliminovali výskyt bublin. Když část dolepíte, odstraňte další cca 3 cm lepenky a pokračujte dál. Je to piplačka, určo vám tam nějaký drobný bubliny zůstanou, ale když si dáte záležet, nebude to v reálu téměř vidět. Po dolepení vemte horkovzdušku, znova LEHCE nahřejte a ještě jednou domačkávací proces zopakujte. Důležitý je dbát hlavně na správné přilepení samotných okrajů – mají tendenci se před zaschnutím odlepovat, pak se tam může dostat nečistota a už to z toho nedostanete.

Jakmile dolepíte i druhou stranu, bajk odstavte a nechte Stompgrip 24 – 48 hodin v klidu zaschnout. VOILA! Fertig.

Sundání je jednoduchý – nahřát a odlepit 😀

Držím palec, ať máte kliku jako já, že se to podaří na první dobrou – byl jsem připravenej to strhnout, pokud by mi to na bajku esteticky vadilo 😀 Ale nakonec jsem s výsledkem maximálně spokojenej – tak ať jste i vy!

ZDAR!

Za doživotní zapůjčení a samozřejmě nejlepší přístup k zákazníkovi děkuje místní oddíl společnosti TITANIUMPRO – www.titaniumpro.cz 😉

Tož pamatujte! Jestli stompgrip, tak jedine od Titána!! 😀

2 KOMENTÁŘE